Nie je múka ako múka- 1. Špaldová múka + 3 RECEPTY

Aj Vy rozmýšľate, či radšej kupovať špaldový chlieb než biely chlieb? Ževraj je zdravší, ale aj drahší? Počuli ste, že je vhodnejší pri chudnutí, ale neviete prečo? Aký je rozdiel medzi špaldovou múkou a bielou múkou? Čo to tá špalda vlastne je, z kadiaľ pochádza a prečo je taká dobrá?

Špaldová múka a 9 dôvodov, prečo ju jesť:

1. Z čoho je špaldová múka?

Špaldová múka sa melie zo špaldovej pšenice a ľudovo sa nazýva špalda.  Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice. Už v dávnych časoch patrila medzi základne potraviny starovekých Grékov, Egypťanov či Keltov. Jej pestovanie sa datuje zhruba do šiesteho tisícročia pred n.l. V súčasnej dobe špalda ponúka alternatívu pšenici, ovsu a žitu.

Špaldová múka je doslova klenotom medzi múkami. Dokonca aj MUDr. Igor Bukovský PhD., že celozrnná špaldová múka je na prvom mieste medzi zdravými surovinami.

2. Aké druhy poznáme?spaldova celozrnna muka
  • Celozrnná špaldová múka hladká
  • Celozrnná špaldová múka hrubá
  • Špaldová múka hladká
  • Celozrnná špaldová krupica
3.  Aké prospešné látky obsahuje špaldová múka?
  • Vysoký obsah bielkovín (17%) , ktoré majú významnú nutričnú hodnotu
  • Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín
  • Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)
4.  Ako špalda prospieva ľudskému telu?
  • Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami
  • Pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne
  • Na zasýtenie vám stačí menšie množstvo jedla pripraveného zo špaldy, pretože vás zasýti skôr. Je to zrejme spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.
  • Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom
  • Vďaka kombinácii živín ktoré obsahuje je obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou
  • Pomáha pri vysokom cholesterole a vysokom krvnom tlaku
  • Špalda upokojuje a posilňuje psychiku– bez škodlivých vedľajších účinkov
  • Má protirakovinové účinky, nakoľko estrogény betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek.
5. Je celozrnná múka zdravšia než biela múka??

Celé zrnko- či už špaldové, pšeničné, prípadne ražné – je prirodzene zdraviu prospešné.

Biela múka vzniká rozomletím tzv. obrúseného zrna. Je to zrnko zbavené vrchnej obalovej časti, tzv. otrúb a klíčka. Biela múka je preto značne ochudobnená o významnú časť vitamínov, minerálnych látok, neobsahuje vlákninu, a preto má tendenciu lepiť sa na steny čriev a môže spôsobovať zápchu.

Celozrnná múka naopak obsahuje všetky tri zložky zrna. Otruby obsahujú predovšetkým minerálne látky ako napr. magnézium, zinok, železo a vlákninu.  Vláknina pomáha metabolizovať cukry, cholesterol a napomáha s vyprázdňovaním čreva. Vďaka tomu, že otruby telo dlhšie trávi, pokrmy z celozrnnej múky zasýtia na dlhšiu dobu. Preto, keď pečieme z celozrnnej múky stačí nám zjesť pár kúskov, ale pri pečení z  bielej múky sa človek cíti zväčša nedojedený. Klíčok obsahuje život a predovšetkým vitamíny skupiny B, ďalej A,C, D a E vitamín a tráviace enzýmy.

6. Aký je rozdiel medzi špaldovou celozrnnou múkou a špaldovou hladkou?

Celozrnná múka ako už z názvu vyplýva sa získava mletím celého zrnka.  Celozrnná múka je všeobecne definovaná ako tzv. stredný typ múky – polohrubá. Avšak aj celozrnnú múku je možné namlieť na tzv. hladkú, polohrubú a hrubú. Samozrejme existuje aj špaldová biela hladká múka.

Celozrnná múka je chuťovo výraznejšia. Preto pre tých, ktorí sa len chystajú zaradiť ju do svojho jedálnička sa odporúča zmiešať celozrnnú múku s hladkou múkou v pomere min. 30% celozrnnej múky. Takto sa dá postupne celkom prejsť na celozrnnú múku.

Špaldová múka oproti pšeničnej múke je o niečo hustejšia. Chlieb zo špaldovej múky je nižší a hustejší. Pšeničný chlieb, resp. koláče nakysnú viac.

7. Obsahuje špaldová múka lepok?

Špaldová múka nie je bezlepková. Obsahuje VIAC lepku než pšeničná múka.

8. Ako znížiť lepok v špaldovej múke?

Kváskovaním. Čo je to kváskovanie? Je to proces, ktorý prebieha v múke prostredníctvom kvasenia múky pomocou kvásku (pozor- nie s droždím, ale s kváskom).  Ako sa práva kvások v ceste a čo prebieha následne v našom tele si prečítajte v tejto sérii článkov o kvásku a kváskovom pečení a varení >>

Alebo na blogu www.kvaskovanie.sk

9. Ako chutí špaldová múka?

Pôžitok z jedla zvýrazňuje jemne oriešková chuť špaldy. Je výborná na pečenie chleba, koláčov, zákuskov, a rôznych iných dobrôt.

10. Kde použiť špaldovú múku?

Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko to, čo ste robili zo pšeničnej. Je výborná na pečenie chleba, koláčov, zákuskov, palaciniek a rôznych ďalších dobrôt. Celozrnná špaldová múka je však chuťovo výraznejšia ako biele múky, preto je spočiatku vhodné postupne pridávať k bielej múke, kým pri použití prejdete iba na čisto celozrnnú špaldovú múku. Farba pečiva je prirodzene tmavšia, cesto je tuhšie. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky.

Špaldová múka cena:
Špaldovú múku už kúpite takmer v každom supermarkete. Jej cena je od cca 1,80 € / kg do 2,99 €/ kg v závislosti od druhu a výrobcu.
 
 

3 recepty zo špaldovej múky:

spaldove-linecke-kolaciky1. Zdravé linecké koláčiky zo špaldovej múky

Suroviny:  400g hladká špaldová múka, 250 g masla, 200 g trstinového cukru, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z 1 pomaranča alebo citróna (najlepšie v bio kvalite)+ domáci lekvár na zlepovanie (najlepšie sú aromatickejšie, chuťovo výraznejšie džemy)

Postup prípravy: 

Všetko spolu zmiešame na hladké cesto, misku prikryjeme fóliou a necháme najlepšie cez noc postáť v chladničke. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm.  Vykrojíme a poukladáme na papier na pečenie. Pečieme pri 170 C cca 6-8 minút.  Po zlepení domácim džemom trošku posypeme pomletým trstinovým cukrom.

Tip: Pokiaľ necháme linecké koláčiky pár hodín po zlepení lekvárom odstáť, pekne zmäknú. Za čerstva sú jemne chrumkavé.

spaldove slzicky2. Slané špaldové slzičky
Suroviny: 250g BIOMILA špaldovej múky celozrnnej hladkej, 250g masla, 1 vajce, morská soľ, sezam bio, mandle, 200g tvrdého syra
 
Postup prípravy:
Z múky, nastrúhaného syra a masla vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm. Z cesta vykrajujeme pomúčenou formičkou slzičky alebo iné drobné tvary pečiva. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, zľahka posolíme a posypeme sezamom prípadne môžeme uložiť mandľu. Pečieme pri 180°C asi 5 minút.
 
Tip: Keďže pečenie ide naozaj rýchlo, odporúčame pripraviť si dopredu aspoň 2-3 plechy, kým vložíte do rúry prvý (z tejto dávky vám výjde na viac ako jeden plech pečenia).
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA3. Čerešňová bublanina zo špaldovej múky
Suroviny: 150g masla, 3 vajcia, 150g trstinového cukru bio, 250g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky, 1/4 balíčku prášku do pečiva bio, 1 dcl mlieka, ovocie podľa sezóny (čerešne, marhule, slivky, hrozno, jablká, hrušky, atď.).
 
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme ovocie (asi 0,5 kg) – umyjeme ho, prípadne zbavíme kôstok a nakrájame na väčšie kúsky. Môžeme zmiešať so škoricovým cukrom.V mise zmiešame maslo s trstinovým cukrom a vymiešame do peny. Pridáme žĺtky a zamiešame. Postupne pridávame múku, ktorú sme predtým zmiešali s práškom do pečiva. Potom mlieko a napokon jemne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z vaječných bielkov. Vznikne vláčne polotuhé cesto, ktoré rozotrieme na stredne veľký plech (ktorý predtým potrieme tukom a vysypeme múkou, alebo prikryjeme papierom na pečenie. Na cesto rozložíme pripravené ovocie a 25 minút pečieme pri teplote cca 230 °C. Po upečení nakrájame na kúsky, môžeme ešte posypať trstinovým cukrom a podávame – najlepšie ku káve, či čaju.
Zdroj: výrobca špaldovej múky, Ekotrend Myjava, Fitshaker.sk
 
Poznáte aj Vy nejaký dobrý recept zo špaldovej múky? Pochváľte sa s ním v komentároch.
spaldove recepty- zdrave-desiate
Špaldová celozrnná múka sa používa aj v receptoch kuchárskej knihy „Zdravé desiate nielen pre deti“