Tapioka a tapiokové guličky + Recepty z tapioky
Keď som prvýkrát videla tapioku v nápoji u mojich detí, povedala som si: „A tieto srandovné priesvitné guličky sú čo zač?“ Tapiokové guličky v súčasnosti „frčia“ medzi deťmi, lebo sa pridávajú do populárneho nápoja Bubble tea. Ale viete, čo je to tá tapioka, tapiokové perly, tapiokové guličky, tapioková múka?…Tapioka je vynikajúca bezlepková potravina. Už ste o nej počuli?
Tapioka nerastie na stromoch ako ovocie, ani v záhradách ako zelenina. Je to škrob, ktorý je vyrobený z koreňa rastliny, ktorej vedecké meno je Manihot esculenta. Táto rastlina je pôvodom z Južnej Ameriky a Karibiku, ale dnes je už pestovaná po celom svete. Hlavnými svetovými pestovateľmi tejto rastliny sú však Brazília, Nigéria a Thajsko. Rastliny manioku sa vytrhnú a ich korene sa ďalej spracovávajú.
Vo svete ju poznáme pod mnohými názvami: manioka, yucca alebo tapioka. Slovo tapioka pochádza z Južnej Ameriky zo slova tipi’óka – čo je výraz pre škrob.
Tapioka je vyrobená z manioku koreňa, ktorý neobsahuje lepok, preto tapioka bezlepková potravina.
Ako chutí tapioka
Tapioka je bielej farby a má neutrálnu chuť. Má silnú gélovaciu schopnosť, preto sa používa ako zahusťovadlo do sladkých i slaných potravín.
Na rozdiel od kukuričného škrobu, tapioka vydrží zmrazenie a následné rozmrazenie bez straty gélovej štruktúry alebo poškodenia, preto sa môže uskladňovať v mrazničke. Tapioka musí byť namočená a potom sa varí s kvapalinou za vzniku gélu, a preto sa zvyčajne pridáva do potravín pred varením.
Tapioka je pred varením nepriehľadnej bielej farby. Po varení zrôsolovitie a zostane priesvitná.
Pozitívne vlastnosti tapioky
Vzhľadom k tomu, že tapiokový škrob je získavaný z koreňa manioku, skladá sa takmer zo 100 percent zo sacharidov. Tapioka obsahuje minimálne množstvo tuku (cca 0,02%) a cholesterolu, je bezlepková, a preto je vhodná pri celiakii a alergii na lepok ako náhrada klasických múk. Jedna šálka sušených tapiokových guličiek (cca 152 gramov) obsahuje približne 544 kalórií, 135 gramov sacharidov, 1 g vlákniny, 0g tuku a 0g bielkovín.
Z hľadiska energetického obsahu je tapioka síce pomerne kalorická (100 g dodá energiu asi 300 kalórií), avšak dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu. Prečo? Lebo tapioka je vlastne škrob a škrob je zložitý cukor a jeho trávenie je postupné a trvá niekoľko hodín.
Tapioka obsahuje aj veľa vitamínov a minerálov. Obsahuje napr. vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo. Z vitamínov sa v tapioke vyskytuje kyselina listová a niektoré ďalšie vitamíny skupiny B.
Keďže podobne ako zemiaky patrí tapioka medzi prirodzene bezlepkové potraviny, je ideálnou súčasťou bezlepkovej diéty. Aj pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou, je tapioka prínosná pre svoj pozitívny vplyv pri úľave od tráviacich ťažkostí.
Použitie tapioky pri varení
V obchodoch si ju môžeme zaobstarať vo forme malých alebo väčších bielych guličiek- tapiokových guličiek (alebo tzv. tapiokových perličiek) alebo ako tapiokovú múku. Vo forme múky pripomína niečo medzi naším Solamylom a Gustinom. Používa sa podobne ako spomenuté škroby, teda ako náhrada múky alebo do prípravy krémov.
Tapiokové guličky
Tapioka je najčastejšie predáva v perlovej (guličkovej) forme, pričom veľkosti guličiek môžu byť rôznych veľkostí: od 1 milimetra až po 8 mm v priemere. Menšie tapioca guličky sú obvykle používané na tapiokové pudingy, zatiaľ čo väčšie pguličky sú všeobecne používané napr. do Bubble Tea.
Guľičky pred použitím namáčame. Namáčaním zväčšia svoj objem asi dvojnásobne, s čím treba pri recepte a vypočítavaní potrebného množstva počítať.
Tapioková múka
Múka z tapioky sa uplatní hlavne ako náhrada klasickej múky s obsahom lepku, čiže sa používa na zahusťovanie omáčok, polievok alebo pri pečení sladkých alebo slaných dobrôt. Dobre sa z nej robia rôzne bezlepkové placky, lievance a palacinky. Jednoducho sa používa všade tam, kde používame na zahustenie zemiaky. Pozor: cesto z tapiokovej múky je veľmi krehké, preto sa tapioková múka skôr hodí skôr do piškótového typu cesta, než do treného cesta.
Obidve formy (guličky aj múku) dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v obchodoch s ázijským jedlom. Ja ich kupujem napríklad tu: Anezka.sk Pri nákupe si dávajme pozor na kvalitu, ktorá je ovplyvnená prísadami, ktoré sa do guličiek pridávajú. Najzdravšie sú guličky alebo múka bielej farby. Existujú však aj rôzne prifarbované tapiokové guličky, ktoré sú dochucované a prifarbované umelými farbivami a sladidlami. Ja doporučujem si kúpiť radšej biele tapiokové perličky a dochutiť si ich doma domácimi šťavami alebo ovocím.
Z praktickej skúsenosti vám poradím, že pri varení s tapiokovou múkou alebo tapiokovými guličkami počítajte s tým, že ako každý škrob, tak aj tapioka po dovarení ešte zhustne. Preto ju nevarte úplne do tuha.
Recepty z tapioky
Tapioka je neutrálnej chuti, preto sa dá použiť veľmi všestranne. Aj do slaných receptov, aj do sladkých receptov. Z tapioky môžete robiť veľa rôznych pokrmov (viď v článku vyššie). Prezradím Vám 2 recepty, ktoré mám vyskúšané a sú vynikajúce.
Bubble Tea domáci recept s tapiokou
Čo sa skrýva v nápojoch Bubble Tea? Je to mix čerstvo uvareného uvareného čaju alebo mlieka (rastlinného), prírodných sirupov a neobvyklých prísad (praskajúcich bubliniek, ovocných želé alebo tapiokových guličiek).
Tu je recept na Mangové Bubble Tea s tapiokou
Do mixéra dajte 1 nakrájané zrelé mango, kokosové mlieko, ak máte tak aj trochu kokos.smotany, cca 4 lyžičky trstinového cukru (alebo iného zdravého sladidla) a môžete aj trochu čistej vody (záleží od hustoty nápoja, ktorú si prajete). Ja som dala aj 5-6 kociek ľadu, nech sa nemusí čakať na ochladenie.
Tapioku (malé biele guličky) uvarte v čistej vode. Keď sú hotové, tak zostanú úplne priesvitné, aj stred guličky je už priesvitný. Následne ich vylejte do sitka a dajte do studenej vody – na chvíľku, aby zostali pekné oddelené. Do fľašiek dajte na dno tapioku a zalejte rozmixovaným nápojom. Dajte hrubšiu slamku – takú, aby sa do nej zmestili tapioka guličky. A máte hotovo.
Namiesto manga môžete použiť akékoľvek ovocie podľa chuti. Takisto aj namiesto rastlinného mlieka môžete použiť zelený čaj alebo čierny čaj. Na tomto nápoji si pochutnávajú nielen deti, ale i rodičia 🙂 Je výborný napr. na desiatu (zoberte si ho v uzatvorenej fľaške), prípadne na olovrant. Nakoľko je však z ovocie, skôr doporučujem jeho konzumáciu v priebehu doobedia.
Druhý recept z tapioky je:
Tapiokový puding
Suroviny:
- ½ hrnčeka tapiokových guličiek (zvoľte si menšie guličky)
- ½ hrnčeka rastlinného mlieka (najlepšie: kokosové mlieko)
- štipku soli
- 2 celé vajíčka
- ½ hrnčeka trstinového cukru (alebo iné zdravé sladidlo v primeranom množstve – napr. topinamburový sirup)
- vanilkový struk alebo extrakt z vanilky
- ovocie podľa chuti (maliny, čučoriedky,…)
Postup:
1. Tapioku namočíme na pár hodín do vody, aby zmäkla. Premyjeme ju a dáme variť do vody so štipkou soli.
Pokiaľ nemáme tapioku vopred namočenú, tak nie je problém. Len puding budeme musieť variť dlhšie. V tom prípade tapiokové perličky vložíme do vody do malého hrnca a dáme cca do 500 ml vody a pomaly privedieme k varu. Počkáme, pokiaľ sa perličky/guličky začnú rozpúšťať, tekutina sa tým pádom zahustí.
3. Pridáme mlieko a povaríme. Postupne pridáme sladidlo.
3. Zapracujeme vyšľahané vajíčka a varíme, kým guľôčky nebudú mať sklovitú konzistenciu. Budú celé priesvitné, bez bielej bodky v strede. Pokiaľ máme puding príliš hustý, pridáme viac vody alebo mlieka. Na záver pridáme vanilku.
4. Plníme do pohárov podobne ako puding. Vrstvíme puding a ľubovoľné ovocie. Ja som použila rozvarené maliny a v druhom pohári rozvarené čučoriedky. Namiesto nich môžeme použiť akékoľvek ovocie, škoricu, kakao, karob, oriešky… podľa toho, čo máte radi a na čo máme práve chuť 🙂
5. Tapiokový puding môžeme podávať teplý, ale aj studený.
Pozor: škrob má zvýšenú tendenciu pri varení sa prichytávať na dno hrncov, preto puding počas varenia stále miešame. Takisto počítajte s tým, že tapioka je škrob, a preto pri chladnutí hustne. Preto puding v hrnci uvarte mierne redší, nakoľko ešte zhustne.
Tapiokový je vynikajúci ako zdravá desiata. Môžete ho v deň uvarenia zjesť teplý a na druhý deň, po skladovaní v chladničke, si ho zobrať v uzatváracom poháriku so sebou na desiatu.
Prajem dobrú a zdravú chuť 🙂
nora
13 októbra, 2015 @ 18:02
Kedze je to cisty skrob a tym padom sacharid, velmi namaha pecen a pankreas.
Nerada hodnotim nieco ako zdrave ci nezdrave, ale vychvalovat skrob ako dobru a zdravu desiatu by som sa vyvarovala uz len koli vysokej kalorickej hodnote, pričom ani nezasýti ako je opisované.
To radsej rozvarit ovsene vlocky 1:3 s vodou a dat si do maleho poharika s jogurtom + ovocie.
mgr. molekulárny biológ
Daniela Rau
13 októbra, 2015 @ 18:16
Dobrý deň pani Nora, ďakujem za Váš názor. Áno, tapioka je škrob a má aj vyššiu kalorickú hodnotu, preto túto informáciu spomínam aj v článku. Záleží však, v porovnaní s akou potravinou je viac kalorickejšia… Pozerám teraz na etikety: 100g tapioky = 1502 KJ = 353 kcal a 100g ovsených vločiek = 1570 KJ= 373 kcal. Ovsené vločky sú vynikajúce a zdravé, ale nie sú bezlepkové (tapioka je bezlepková) a preto ich nemôžu jesť všetci ľudia. V tom je tapioka zdravšia. Našťastie je v obchodoch veľké množstvo rôznych potravín a každý si môžeme vybrať podľa svojich nárokov a potrieb.
RoboSTR
23 mája, 2016 @ 8:07
Milá pani Nora, áno je to škrob a znamená to okrem iného aj to, že je veľmi rezistentný a tak jeho štiepenie prebieha veľmi pomaly. Puding z neho je veľmi vhodný aj pre cukrovkarov. Uvareny Puding sa nechá cez noc v chladničke vychladnúť, kedy skroby v nom obsiahnuté skystalizuju a následne prechádzajú tráviacim traktom bez štiepenia a štepia sa až v hrubom Čreve na mastne kyseliny s krátkym reťazcom.
Ps: ovos patrí koňom!
František Zifčák
16 januára, 2018 @ 0:13
Doporučujem komplexne preštudovať. Z tapiokoveho škrobu sa vyraba Trehaloza C12H22O11 čo je cukor s 45% sladivosťou eliminujuci fruktozu a neurodegeneratívne choroby /stanovisko SAV /,etc…
Aj Topinanbur má škrob ale aj inulin špičkovy proti diabetes.
Daniela
28 júla, 2018 @ 18:15
Ďakujem za podnet p. Zifčák. Naštudujem ešte podrobnejšie.
Tapiok - tapioková múka - Koláče Bez Práce
16 novembra, 2015 @ 0:20
[…] https://www.danielarau.sk/tapioka-recepty-z-tapioky/#se-close […]
Rachel
26 januára, 2016 @ 19:17
Môžem potvrdiť, že je to dosť sýte. Teraz som mala bubble tea s tapiokovými guličkami a som úplne plná 🙂
aja
2 septembra, 2016 @ 15:04
mne tapioka v bubble tea velmi chuti. Chcem si ju kupit, len netusim kde. Chcem sa len spytat, preco je tato tapioka priesvitna a ta v bubbleology je cierna. Farbia to nejakym farbivom? Vopred dakujem
Daniela Rau
18 septembra, 2016 @ 15:16
Dobrý deň Aja, áno, tapiokové perly- čierne- sú prifarbované a dochucované. Dajú sa kúpiť v rôznych obchodoch, napr. aj tu: http://www.bubbleteacz.cz/products/tapioka-pearls-cerne-2-5-velke-3-kg-/ Doporučujem však používať neprifarbované varianty. Prajem pekný deň. Daniela
Mel
20 marca, 2019 @ 13:18
Len malá pripomienka.. keby zväčšili svoj objem jedennásobne tak by ho nezväčšili vôbec 🙂 totiž 1 x 1 = 1… preto je správny popis že zväčšia objem na dvojnásobok 🙂
Daniela Rau
16 mája, 2019 @ 13:49
Ďakujem za upozornenie. Opravím 🙂
ivo
9 októbra, 2021 @ 0:48
Napísali ste veľa spôsobov ako uvariť tapiokove perly až na jeden, ten najjednoduchší a aj jediný správny, V žiadnom prípade nenamáčať predom, ale vsypať ich (v suchom stave) už do vriacej vody. Vody musí byť min. 7 násobok ako tapioky. Iba ak by ste chceli mať z toho omáčku, v tom prípade namočiť predom, aby sa v studenej vode tapioka rozpustila. Pri varení neklesajú ku dnu a netreba to stále miešať.
ivo
9 októbra, 2021 @ 1:10
Pán RoboSTR. Rád by som podotkol, že škrob je škrob. Niečo ako rezistentný škrob neexistuje. Pravda, ak je viazaný v potrave na vlákninu, bielkoviny a tuky, tak dochádza k jeho pomalšiemu tráveniu. To však nie je príklad tapioky, rovnako ako aj ostatných čistých škrobov. Rozhodne sa nedá doporučiť diabetikom, pretože má glykemický index 85, no o to viac je vhodná pre športovcov, ktorí potrebujú rýchlo načerpať energiu. To také ovsené vločky majú GI 40, a to vďaka tomu, že obsahujú aj vlákninu. Lepok neobsahujú, pretože lepok je pšeničná bielkovina. Nie je vhodný len pre kone. Taká rímska armáda bola kŕmená ovsených chlebom a dobyla celý staroveký svet. Diabetici ovsené vločky môžu, tapioku nie.