Zdravý cviklový koláč bez múky
Cvikla je veľmi univerzálna zelenina. Väčšinu sa zvykne používať na slano, ale poznáte tento sladký koláč alebo tortu z nej? Je vynikajúci. Chutil aj dospelým, aj deťom. Je šťavnatý, jemný, ale aj rýchly. Jeho základ tvoria cvikla a mandle.
Recept nájdete tu:
Suroviny:
1 menšia cvikla (váha v surovom stave cca 280g)
330 g kvalitnej horkej čokolády
4 vajíčka
160 g trstinového cukru (alebo topinambur. sirupu)
140 g mletých mandlí
1 čaj. lyžička besfosfátového prášku do pečiva
1 poliev. lyžica kakaa
olivový alebo kokosový olej + trošku špaldovej múky na vymazanie dna a bokov formy
Toto množstvo je akurát do tortovej guľatej formy.
Postup:
- Cviklu uvaríme vo vode do mäkka, vychladnutú ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle (pozor: farbí ruky)
- Rúru predohrejeme na 185 C
- 100 g čokolády dáme nabok a 230 g čokolády roztopíme a udržiavame na teplom mieste
- Cviklu dobre zmiešame so žĺtkami, pridáme sladidlo, mandle, prášok do pečiva, kakao a rozpustenú čokoládu
- Bielka vyšľaháme zvlášť
- 1/4 snehu pridáme do zmesi a dobre premiešame. Až potom pridáme zvyšné vyšľahané bielka a premiešame už len zľahka
- Vylejeme do tortovej formy
- Pečieme v predohriatej rúre cca 45-50 minút, pri 185 C
- Necháme vychladnúť
- Zvyšok čokolády roztopíme a nalejeme na vychladený koláč. Nakrájame, ozdobíme bielym jogurtom, smotanou alebo napr. Pribináčikom a môžete aj ovocím (malinami, jahodami).
Vynikajúcu dobrú a zdravú chuť prajem 🙂