Recept: Dedušov jablčník

Tatinov jablkový koláč ♡ alebo môjho tatina obľúbený veeeľmi šťavnatý jablkový koláč s orechami, škoricou a pod bielou čapicou 🙂
Recept, ktorý už robievame doma roky, len pozmenený na zdravšiu verziu 🍎
Žiaden biely cukor, žiadna biela múka. Len jabĺčka, orechy, ovsené vločky, celozrnná múka, klasické maslo, škorica a domáce vajíčka.

Recept: Šťavnatý jablkový koláč v zdravšej verzii

jablkovy-stavnaty-kolacNa veľký hlboký plech potrebujeme na cesto:

250g obyčajného masla

120g vlašských orechov

80g ovsených vločiek

200g brezového cukru (ja zvyknem dávať 170 brezového + 30g cukru z kokosových kvetov). Brezový cukor má veľmi nízky GI= glykemický index. Cukor z kokosových kvetov dodá koláču „karamelovú“ voňavú chuť.

4 žĺtky

250g celozrnnej špaldovej múky

citrónová kôra z 1 citrónu, mletá škorica

+ 2 PL ražného kvásku (môžete dať/nemusíte. Ak dáte, koláč bude ľahšie stráviteľnejší a  ešte chutnejší)

Postup prípravy cesta:

Orechy a ovsené vločky na jemno pomelieme. Pridáme ostatné suroviny a najlepšie rukou zmiešame na hmotu, ktorú roztlačíme na maslom vymastený hlboký plech. Hmota ide úplne v pohode roztlačiť po plechu. Cesto popicháme vidličkou na viacerých miestach a dáme piecť do rúry na 180C na pár minúť- až kým cesto chytí jemnú hnedastú farbu. Vtedy ho vyberieme a necháme trošku vychladnúť.

Zatiaľ si pripravíme ostatné:

Nastrúhané a dochutené jablká (nastrúhané na širšom strúhadle, nie úplne na jemno) necháme podusiť.  Na veľký plech z nich potrebujeme cca 1 liter (ja zvyknem použiť domácu zaváranú zmes nastrúhaných jabĺk a potrebujem z nej 1 veľký 7 dcl pohár a jeden malý 3dcl pohár).

Udusené jabĺčka dáme na čiastočne upečené cesto. Môžeme ešte posypať škoricou (záleží, či sme škoricou už dochutili jabĺčka alebo nie).

Navrch jabĺk dáme vyšľahaný sneh zo 7-8 bielkov, do ktorých sme postupne pridali cca 150g brezového kryštálového cukru. Sneh zarovnáme pekne dorovna a posypeme hrsťou posekaných vlašských orechov. 

Dáme zapiecť pri 180C na cca 8-12 minút (podľa typu rúry). Koláč je hotový, keď sneh z bielkov nadobudne peknú hnedastú farbu.

Po vybratí z rúry necháme postáť aspoň 1-2 hodinky, aby sa šťava z jabĺčok stihla pekne vsiaknuť do cesta a koláč sa nám aj lepšie krájal.

Dobrú a šťavnatú chuť 🙂