Ako spoznám celozrnný chlieb?
Kupujete si v obchode pečivo a chlieb s názvami ako „tmavý chlieb, viaczrnný chlieb, či fitness bageta“ alebo podobné názvy s tým vedomím, že si kupujete zdraviu prospešný tovar? Myslíte si, že ide o celozrnné pečivo a chlieb? Myslíte si, že keď má žemľa na povrchu veľa zrniečok, že bude celozrnná? Ste na omyle! Ide len o šikovný marketingový ťah výrobcov pečiva. Tmavý neznamená celozrnný a ani fitness neznamená celozrnný…. Ako to?
Prečo to majú výrobcovia takto dobre vymyslené? Lebo upečenie chleba z celozrnnej múky je oveľa obtiažnejšie než z bielej múky. Celozrnná múka je i drahšia ako biela. Zákazník, ktorý je naučený na nadýchané, nafúknuté pečivo, si na „ťažké a tuhé“ celozrnné rožky a chleby ťažko zvyká.
Avšak použité suroviny s vysokým obsahom vlákniny (z celozrnnej múky) sú zárukou prevencie a zlepšenia zdravotného stavu ľudí trpiacich nadváhou, cukrovkou, vysokým cholesterolom v krvi, syndrómom lenivého a aktívneho hrubého čreva. Obilná vláknina účinne pôsobí na problémy hrubého čreva, čistí jeho steny z vnútra a tak predchádza jeho nádorovým ochoreniam.
Na to, aby sa mohol výrobok volať celozrnný, musí obsahovať minimálne 70% celozrnných múk. Jediný výrobok, ktorý na slovenskom trhu obsahuje 100% celozrnných múk je Slatinský celozrnný chlieb (plus možno ešte aj niektoré menšie poctivé pekárne vyrábajú celozrnné chleby).
Od čoho je teda „tmavý chlieb“ tmavý?
Pri miesení cesta sa doň pridávajú látky, ktoré dodávajú pečivu sladkú chuť a tmavú farbu (napr. slad). Čiže na výrobu chlebíka a pečiva sa použije obyčajná (lacnejšia a nezdravejšia) biela múka a len sa prifarbí. Takže pozor na to: Čím je chlieb tmavší, neznamená to, že je aj zdravší. V skutočnosti celozrnná múka vôbec nie je čierna, ani tmavá. Takže naozajstné celozrnné chleby nie sú zďaleka tak čierne, ako tie „akože celozrnné“, čo je paradoxom.
Aký je hlavný rozdiel pri zjedení chleba z bielej múky a z celozrnnej?
Z celozrnného chleba si dáte krajec a cítite, že ste najedení. Ale keď si dáte niekoľko krajcov bieleho chleba, za chvíľu ste hladní znovu. Prečo?
Celozrnná múka vzniká pomletím celého zrna (Pozor: u niektorých výrobcov múk toto neplatí. Žiaľ, aj múka sa dá „oklamať“.) . Práve preto poctivá celozrnná múka obsahuje mnoho cenných látok, vitamínov, minerálov a vlákniny. Biela múka je naopak iba čisto vymletá škrobová časť. Je zbavená otruby a klíčku, tých najhodnotnejších častí zrna. A žiaľ nemá takmer žiadnu výživnú a kalorickú hodnotu. Takže ak si od teraz dáte „fitness bagetu“, tak už budete vedieť, že to nemá nič spoločné s chudnutím a zdravým stravovaním. Má len pekný názov.
Aký je rozdiel medzi celozrnným a viaczrnným chlebom?
Celozrnné chleby majú 70% a viac celozrnnej múky. Túto podmienku na našom trhu spĺňa iba daný Slatinský chlieb a chleby upečené doma (a možno v niektorých malých pekárňach).
Viaczrnné chleby sú upečené z klasickej bielej múky a pri miesení sa do nich pridáva zmes semiačok a jadierok. Preto majú výrobcovia právo výrobok označiť ako viaczrnný. Neklamú. V chlebe máte viac druhov zŕn… ale nemýľte si to s tým, že výrobok je aj celozrnný.
Nehovorím, že iné než celozrnné chleby nie sú chutné. Sú. Ale keď budete hľadať v obchode celozrnný výrobok, už budete vedieť, čo máte hľadať.
V súčasnom potravinárskom modernom svete je veľa potravín, ktoré sú takto „šikovne schované“ pod marketingovými názvami. ( Sušené polievky bez pridaného glutamanu, do ktorých ho nepridali, ale už ho obsahujú… alebo Vanilkový a vanilínový cukor nie je to isté,….) a je žiaľ aj veľa firiem, ktoré túto neznalosť ľudí zneužívajú. Ja som mala to šťastie, že nás takéto zaujímavé veci učili na vysokej škole (s potravinárskym zameraním). Ďakujem páni profesori za tieto vedomosti. Škoda len, že sa takéto veci neučia už na základných školách. Bolo by menej obéznych detí.
Je dobré vedieť, čo nakupujeme a dávame do svojho tela.
Je to naše zdravie a je jedno jediné..
Tento článok som sa chystala napísať už dávno. Pevne verím, že vám pomohol a otvoril oči znovu o trošku viac.
Anna
17 novembra, 2014 @ 8:36
Ďakujem pekne za túto cennú informáciu. Prajem pekný deň.
Daniela Rau
20 novembra, 2014 @ 23:22
Ďakujem za poďakovanie 🙂
Anna Trstenská
18 novembra, 2014 @ 12:15
Skutočne cenná informácia! Ja kupujem čisto-zrnný chlebík Whole & Pure, bez droždia, múky a vysokým obsahom bielkovín.
S tou výučbou máte pravdu, mali by sa takéto vedomosti dostávať pod kožu čím skôr.
Pekný deň
Daniela Rau
20 novembra, 2014 @ 23:21
Rado sa stalo 🙂
micik
5 novembra, 2016 @ 21:10
peciem slatinsky celozrrny je fakt 100% centny
Daniela Rau
6 novembra, 2016 @ 16:24
Super!