Ghee maslo- Prečo, kde a ako ho používať?
Pýtate sa, čo je to Ghee maslo? Prečo, kde a ako ho máte používať?
Túto otázku dostávam často, preto vznikol aj tento článok. Pozrime sa Ghee maslu bližšie „na zúbky“ alebo lepšie povedané „bližšie na tuky“ 🙂
Ghee maslo- Prečo, kde a ako ho používať? Čo je to Ghee maslo a z kadiaľ pochádza?
Ghee maslo nie je žiaden novodobý výmysel, či módny výstrelok zdravej výživy. Recepty na jeho prípravu nájdeme aj v kuchárkach našich starých mám, ale pod názvom prepustené maslo. Je však pravdou, že v súčasnosti sa používa najmä v Indii a Nepále. Naopak naša slovenská kuchyňa ako keby na toto maslo zabudla. A to je veru veľká škoda. Takto upravené maslo je zbavené proteínov, cukrov a vody a má veľmi veľký pozitívny vplyv na naše zdravie a aj veľkú paletu použitia v našej kuchyni.
Prečo je Ghee maslo zdravé a v čom nám pomáha?
Ghee neobsahuje mliečne proteíny (kazeín) a ani laktózu. Preto si na tomto masle môžu pochutnávať aj ľudia netolerujúci mliečne bielkoviny.
Ghee napomáha tráveniu tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav; zatiaľ čo klasické maslo a iné oleje trávenie spomaľujú, pretože je ťažké ich stráviť. Je plné antioxidantov a tiež napomáha vstrebávaniu vitamínov a minerálov, čím posilňuje imunitný systém. Takisto znižuje ” zlý” cholesterol.
Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej spomaľuje alebo zastavuje rast rakovinových nádorov. Ghee je však rovnako vhodné aj na vonkajšie použitie, na popáleniny, či rôzne kožné problémy.
Ghee obsahuje kyselinu maslovú , mastnú kyselinu s protivírusovými a protirakovinovými vlastnosťami a tiež vitamíny A , E , niacín a minerály – sodík, draslík , vápnik , fosfor , horčík a železo.
Posilňuje mozog a nervovú sústavu a zlepšuje pamäť. Podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela. Je nepostrádateľnou výživou pre pľúca, srdce a kožu. V prípade suchej alebo popálenej kože alebo pier je čisté ghee najúčinnejším liekom . Pre iné druhy kožných chorôb sa do ghee masla pridávajú rôzne bylinky podľa potreby .
Ďalej je tiež vynikajúce pri chronických bolestiach kĺbov, je zázračným liekom pre nervové choroby, neurologické problémy, ostrú bolesť hlavy, astmu, reumu, bolesti a tuhnutie kĺbov, ostré pálenie kože na rukách i nohách a na choroby očí .
Na uvoľnenie bolestí ucha sa napríklad namaže dovnútra ucha a do jeho okolia. Používa sa aj na dosiahnutie krajšej a žiarivejšej pleti. Nanesieme tenkú vrstvu na pokožku, necháme chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírujeme.
Zhrnutie pozitívnych vlastností ghee masla:
- stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, podporuje a urýchľuje trávenie, zlepšuje pravidelnú stolicu
- je plné antioxidantov a tiež napomáha absorpcii vitamínov a minerálov
- posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť
- znižuje zlý cholesterol
- spomaľuje alebo zastavuje rast rakovinových nádorov
- vhodné na popáleniny a kožné problémy
- je prevenciou voči kardiovaskulárnym ochoreniam
- znižuje vysoký krvný tlak
- podporuje pevné kostné a kĺbové tkanivo
- zabezpečuje krásnu pokožku, vlasy a nechty
- upokojuje nervový systém
- podporuje funkciu mozgu a pamäte
- odstraňuje migrény
Ako chutí Ghee maslo?
Ghee maslo má inú chuť, než klasické maslo, z ktorého sa vyrába. Má výraznejšiu orieškovú chuť, ktorá nepokazí žiadne jedlo. Dodá jedlám fantastickú chuť, no nezabúdajte, že menej je niekedy viac a nie každý má rád orieškovú príchuť. Vďaka jeho výraznej chuti a vôni stačí z neho použiť pri varení oveľa menej.
Kde ho môžem použiť?
Maslo ghee môžete použiť na studenú a aj teplú prípravu jedla. Na masle ghee môžete aj zdravšie vyprážať, ako na iných tukoch. Pridať ho môžete do nátierky, omáčky, polievky, na mäso, na chlieb, ku cestovinám, ryži, do kaše, koláčov, krémov – hocikam, kde ho budete potrebovať. Obrovská výhoda Ghee masla je, že sa neprepaľuje ako ostatné tuky. Teplota, pri ktorej sa stáva maslo ghee karcinogénne, je až 250 stupňov, čo je ešte ďaleko za hranicou teploty, pri ktorej sa vypráža. Preto sa ghee maslo spolu s kokosovým olejom radí k najzdravším tukom vhodným pre teplú kuchyňu. Ja osobne ho používam napríklad aj pri pečení palaciniek, či pečení zemiakov.
Ako si Ghee maslo vyrobím doma?
Ghee maslo si môžete vyrobiť doma. Napríklad aj podľa tohto video návodu od šikovného Róberta.
Dokonca si ho môžete vyrobiť aj s rôznymi príchuťami. Do rozpusteného ghee masla stačí na záver jednoducho pridať rozmarín, bazalku, tymián, levanduľu. Môžete použiť buď sušené korenie alebo čerstvé, pokrájané. Pokiaľ máte radi skôr taliansku kuchyňu, tak pridajte napríklad oregano, bazalku a tymián.
Pokiaľ začnete používať v kuchyni ghee maslo, tak Vaše telo Vám poďakuje 🙂 A vaši priatelia tiež, keď im dáte vedieť o tomto článku.