Karob alebo kakao? Aký je v nich rozdiel?
Karob nie je to isté ako kakao. Karobový prášok je získavaný z plodov vždy zelenej dreviny Ceratonia siliqua a je známy aj pod názvom Svätojánsky chlieb. Viete, v čom je iný a zdravší než kakao?
Prečo zaradiť KAROB do jedálnička?
Karob je zdravšia alternatíva kakaa alebo čokolády. Rozdiely medzi kakaom a karobom sú veľké z hľadiska obsahu tukov a cukrov. Kakao je oveľa tučnejšie (obsahuje až 23% tuku), karob obsahuje len 7% tuku.
Čo sa týka cukru: kakao obsahuje len 5% cukru a v prípade karobu je to až 48% cukru. Preto karob nie je nutné umelo prisladzovať. Kalorická hodnota karobu je pritom asi o tretinu menšia, než u kakaa!
Karob má priaznivý vplyv na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdiel od kakaa jeho zjedenie nevyvoláva zrýchlený tep, poruchy spánku alebo hyperaktivitu. Obsahuje veľa bielkovín, minerálov a vitamínov. Oproti kakau však neobsahuje kofeín, alergény, methylxanthíny ani teobromín, preto je v porovnaní s kakaom zdravším variantom. V karobe sú bohato zastúpené najmä horčík, vápnik, železo, fosfor, nikel. Čo sa týka vitamínov, tak vitamíny A, B, a D. Okrem toho je prírodným zdrojom aminokyselín (alanínu, prolínu a valínu) a vlákniny.
Ja osobne karob používam namiesto kakaa skoro všade. Treba si však najprv zvyknúť jeho chuť. Je trošku iná, než chuť kakaa. A takisto si dávať pri receptoch pozor, lebo nakoľko je karob prirodzene sladký, do receptov stačí pridať o dosť menej iného sladidla. Používam ho do koláčov, kaší, ale aj pri príprave napr. smoothie.
Dostanete ho kúpiť v ktoromkoľvek obchode so zdravou výživou. Vyskúšajte túto zdravú alternatívu kakaa, doporučujem.
katarina
31 augusta, 2016 @ 20:14
A ty vies co je karob ? je to totalna sr… ktora sa predava blbeckom co si myslie ze co nerobia za bohovsku vec pre svoje zdravie ked jedie taketo kravoviny, karob nema nic spolocne s cokoladou !!! a to ze ma menej tuku znamena ze je zdravsi ? ked chces menej tuk tak jedz raw ovos a nepis idiot… na web
Daniela Rau
18 septembra, 2016 @ 15:07
Dobrý deň pani Katarína, z vášho komentáru som vymazala vulgarizmy. Dovolím si daj link napríklad na Wikipédiu, kde je o karobe písané a nech si každý človek urobí názor sám. https://sk.wikipedia.org/wiki/Rohovn%C3%ADk_oby%C4%8Dajn%C3%BD
mavin
17 decembra, 2018 @ 12:48
Velmi hodnotny prispevok katarina, jasne vysvetluje chyby v clanku a podklada ich dokazmi, kiezby takych bolo viac…
Mária Balalová
18 marca, 2020 @ 9:05
Ja mám histamínovú intoleranciu nemôžem kakao ani čokoládu jedine karob a verte ma lepšiu chuť ako kakao.
Daniela Rau
21 marca, 2020 @ 11:49
To je super, Mária. Ďakujem za podelenie sa o skúsenosť.