Zdravý obed za 8 minút? Kuskus so zeleninou alebo s malinami
Máte radi zdravé jedlá? Chudnete? Alebo len nemáte čas na dlhé prípravy obedov? Prezradím vám moje obľúbené tipy na zdravý obed za 7-8 minút: Kus kus so zeleninou a Kuskus s malinami.
Kus kus sa dá pripraviť na tisíc spôsobov, na slano aj na sladko: s mäsom, morskými plodmi, zeleninou, hrozienkami, syrom, omáčkami, tvarohom, jogurtom, mliekom, kakaom, medom, čokoládou alebo s ovocím, … Je to vynikajúca potravina napríklad aj keď idete na dovolenku a chcete si so sebou zobrať niečo rýchle, ľahké a zdravé.
Kuskus, Kus kus, Couscous alebo Cous Cous je potravina, ktorá pochádza zo severu Afriky. Táto potravina sa vyrába z prosa, pšenice alebo z jačmeňa. Čo je na ňom vynikajúce: kuskus sa pri príprave NEVARÍ, len zalieva horúcou vodou.
Samotný kuskus nemá výraznú chuť, prijíma chuť pridaných surovín. V tom je jeho čaro rozmanitosti.
Kuskus na slano
Slaný kuskus môžete dochutiť obľúbenými bylinkami alebo koreninami. Ešte pred zaliatím vodou k nemu pridajte mletú rascu, koriander, kari,… Zaliaty kuskus pomiešajte vidličkou, aby sa jeho zrniečka od seba oddelili. Do hotového kuskusu môžete pridať lyžicu čerstvých nasekaných byliniek, napríklad petržlenovú vňať, mätu, kôpor či koriander. Nakoniec ho môžete pokvapkať rastlinným olejom alebo maslom (ak je kvalitný kuskus, tak ja nepridávam).
Kuskus na sladko
Kuskus môžete pripraviť aj so sladkými prísadami. Sladký ho môžete jesť samostatne, ako sledké jedlo alebo ako prílohu napríklad ku kuraťu (pre tých z vás, ktorí jete mäso). Pridajte k nemu hrozienka, klinčeky, celú a mletú škoricu a štipku soli. Vyskúšajte. Jednoduché, rýchle, voňavé a zakaždým iné 🙂
Z čoho je kuskus a ako ho pripravovať?
Kuskus je zmesou jemnej a hrubej semoliny, teda múky z tvrdej pšenice. Je to vlastne maličká cestovina, tvarovaná do maličkých guličiek. Celozrnný kuskus je samozrejme zdravší a lepšie stráviteľný, má aj viac vlákniny a minerálnych látok, ako klasický „biely“ kuskus.
Rozdelenie kuskusu
- Biely
- Celozrnný
Ja uprednostňujem celozrnný alebo tento špaldový alebo takýto organic bio (ako na obr.)
Varí sa v pare, ale instantný kuskus, ktorý dostanete kúpiť v obchode, je hotový za pár minút. Jeho príprava je veľmi ľahká, stačí ho jednoducho zaliať vriacou vodou zhruba pol centimetra nad kuskus, nádobu zakryť potravinovou fóliou alebo pokrievkou a počkať približne 5 minút, kým sa voda do cestoviny vsiakne. Počas toho ho 1-2 krát vidličkou pomiešať. Pokiaľ sa Vám zdá suchý, pridajte ešte trochu prevarenej horúcej vody a znovu nechajte chvíľku postáť.
Čo obsahuje kuskus ? Účinné látky kus kusu
Voda, bielkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, meď, zinok, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín B, E, K, luteín, kyselina listová a kyselina pantoténová.
Kuskus a jeho účinky na naše zdravie
- Podporuje trávenie
- Urýchľuje metabolizmus
- Podporuje pravidelnú stolicu
- Prečisťuje hrubé črevo
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
- Jeho energetická hodnota je vhodná aj pri chudnutí
Kuskus a jeho účinky na chudnutie
Kuskus je vhodnou potravinou aj pri chudnutí. Kuskus môžete konzumovať ako hlavné jedlo na obed alebo na večeru. Tak ako som písala už vyššie, jeho príprava je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Hotový kuskus si môžete pripraviť s chudým mäsom, syrom, zeleninou alebo na sladko s tvarohom, jogurtom alebo s ovocím. Počas chudnutia kuskus konzumujte 3 – 4 do týždňa.
Ako pripraviť kuskus – základný recept
Potrebujete: 1 šálku kuskusu, 1-1,5 šálky vody, štipku morskej soli
Kuskus vysypte do hrnca alebo menšej misky, jemne ho posoľte (aj v prípade sladkého kuskusu) a zalejte vriacou vodou tak, aby voda bola cca pol centimetra nad hladinou kuskusu. Takto zaliaty kuskus prikryte pokrievkou a nechajte odstáť cca 5 minút (záleží od druhu kuskusu). Horúca voda sa vsiakne do kuskusu a ten ostane vláčny, jemný, so samostatne oddelenými guličkami.
Takto pripravený kuskus môžete premiešať a pripraviť na akýkoľvek spôsob.
Kuskus na slano so zeleninou za 8 minút
Základný recept + dať do neho surovú alebo jemne orestovanú zeleninu nakrájanú na kúsky. Ja najradšej dávam surovú sezónnu zeleninku (reďkovku, čerevenú alebo zelenú papriku, cukinu, hrášok,..) alebo ak nemám poruke, tak aj zaváranú (kukuričku, hrášok,..). Plus pridám podľa chutí a možností bylinky a iné príchute.
Na desiatu alebo raňajky je vynikajúci aj na sladko:
Kuskus na sladko s malinami za 7 minút
Základný recept + dať do misky, poliať bielym jogurtom (alebo ovocným), trochou medu alebo agáve sirupu a ozdobiť čerstvým alebo mrazeným ovocím (malinami, jahodami, jabĺčkami,…)
Dobrú chuť a zdravú chuť Vám prajem 🙂