RAW strava- Prečo áno? + Recepty
Raw food, Raw strava alebo aj inak povedané „surová“ strava. Čo sa pod týmito názvami vlastne skrýva? RAW strava- Prečo áno? Čo to vlastne je? V čom je iná, lepšia, či zdravšia? Najedla by som sa z nej? A čo všetko by som mohla jesť? … Takéto otázky mi vírili v hlave. A možno víria aj vám, preto vznikol tento článok. Aby vám dal možno odpovede na niektoré vaše otázky. Predsa: keď sú otázky, tak treba hľadať odpovede. A najlepšie je ich zažiť na vlastnej koži. Aj preto som sa bola osobne presvedčiť a rovno u tých najkompetentnejších a najlepších: u profesionálov na kurze RAWenia v Zelenom Slnku. A bola som prekvapená …
Ja síce som už skoro vegetariánka, jem prevažne len čerstvú zeleninu vo forme rôznych šalátov, ale k nim mám rada napr. dať si rybku. Z mäsa jem len domáce kuracie, a to len tak raz za 2-3 mesiace. A občas, hlavne v zime a v chladnom počasí, si rada dám teplú polievku. A úprimne: práve polievky som si v raw strave vedela najmenej predstaviť. Môže byť polievka zo surovej zeleniny dobrá a chutná? – Zistila som, že môže…. Veď čítajte ďalej.
Kurz RAWenia prebiehal vo veľmi príjemnej a priateľskej atmosfére. Milí majitelia a super šéfkuchár, ktorí vedeli do najmenších podrobností odpovedať na všetky naše zvedavé otázky: Prečo, ako, načo, … Všetky recepty sme si skúšali, priamo ich tam robili. Čo bolo naozaj super. Touto cestou ďakujem aj úžasným „spolu kurzovníčkam“, s ktorými sme si naozaj „sadli“a bola tak na kurze po celý deň veľmi príjemná atmosféra, sranda a aj kulinársky zážitok. Ďakujem dievčatá, že som vás mala príležitosť stretnúť.
A hlavne: klobúk dole pred vedomosťami majiteľov Andreou Gáži a Tiborom Horňákom a aj šéfkuchára Pavla Vrančíka ohľadom RAW stravy. Presne vedia, čo robia. Sú to správni ľudia na správnych miestach. Pani majiteľka je dokonca vyštudovaná lekárka, takže presne VIE … ktorá potravina vám čo v tele urobí alebo neurobí. Takže jej vysvetlenia boli pre mňa, ako bývalú absolventku VŠ potravinárskej, maximálne plnohodnotné a zmysluplné.
Preto ak chcete vedieť, čo je RAW strava, tak doporučujem článok priamo od pani doktorky. Je na ich blogu tu. Aby ste si ho mohli prečítať, tak je potrebné sa zaregistrovať. Prečo? Aby ich hodnotné články čítali naozaj len ľudia, ktorí majú o raw stravu naozajstný záujem.) Na ich webovej stránke nájdete www.zeleneslnko.sk nájdete zdarma aj veľa famóznych receptov.
Na malú ukážku Vám tu vyberiem niekoľko receptov z tých 14-tich, ktoré som si na kurze vyskúšala. Len mám problém vybrať z nich len 3 🙂
3 RAW Recepty, ktoré ma očarili:
1. Hrášková polievka
Čas uRAWenia: 5 minút
2 šálky čerstvý hrášok
1/2 avokáda
1-3 strúčiky cesnaku
1-2 lyžice šťavy z citrónu
1 lyž. soli (najlepšie Himalájskej)
1 lyžica agáve sirupu
1/2 litra vody (môže byť až 0,7 L)
Všetko spolu zmixovať v kvalitnom mixéri a osoliť. Na ozdobu a dochutenie polievky môžete dať na vrch: pomleté konopné semienka, marinovanú špargľu (s bobkovým listom, korením a limetkovým listom) alebo sušené paradajky a lístky rukoly (na obr).
2. Mozzarella s paradajkami a domácim pestom
300 g kešu oriešky (namočené vo vode cez noc)
4 lyžice citrónovej šťavy
1/2 vody na začiatku + 2 dcl na konci
5 kopcovitých lyžíc Psyllium (viac v mojom článku Zázrak menom Psyllium)
Himalájska soľ
Všetko dať spolu do mixéra + na vrch dať 2 dcl vody. Zmes dať do malých misiek (doslova zmes do nich natlačiť, aby mizli vzduchové bublinky) a do druhého dňa nechať stuhnúť.
Potom už len takto krásne naaranžovať s paradajkami a domácim pestom z bazalky.
3. Makové pupáky
Rýchla príprava ako blesk:
kokosový olej (o pozitívach kokos. oleja si prečítate v mojom článku tu)
citrónová šťava
banány nakrájané na kúsky
agáve sirup
Urobiť kašičku a potom tvarovať malé guličky a obaliť makom. Potom už len šup pekne ozdobiť na tanieri a pochutnať si 🙂 Výborné sú s jabĺčkami.
A ešte jeden tip na oslavy:
Ovocná RAW torta môže vyzerať aj takto nádherne
Chcete na ňu recept? Je tajomstvom šéfkuchára v Zelenom Slnku 🙂 Môžete ju prísť však ochutnať. Sú v Dubnici nad Váhom a varia každý deň aj denné menu … alebo vám tortičku urobia aj na objednávku.
Moje postrehy z RAW stravy a odpoveď na otázku „RAW strava- Prečo áno?“ :
- recepty, ktoré sme na kurze na RAWili, boli naozaj delikátne a veľmi chutné
- najedla som sa z nich 🙂
- boli veeeľmi rýchlo „navarené“ (taký segedínsky raw guláš trval 5 minút!!)
- na tanieri pripravené jedlo vyzeralo naozaj nádherne, takže aj oči sa doslova najedli
- polievky, ktorých som sa najviac „bála“ a nedôverovala im (ako môžu byť zo surovej zeleniny chutné :-), ma prekvapili. Hrášková polievočka, Kulajda,… naozaj jedným slovom zhrniem na: Mňam.
- výsledok prípravy každého receptu je tak trochu vždy prekvapením. Stačí použiť inak zrelé ovocie, inú zeleninu či dochutiny a výsledok je zakaždým iný. Takže monotónnosť nehrozí.
- môj postreh, ktorý som si z kurzu odniesla: bez poriadneho mixéra a kvalitných kešu orieškov a avokáda sa v raw strave „nepohnem“ 🙂
- RAW stravu ja rozhodne začlením do svojho jedálnička. Nehovorím, že už nikdy si nedám svoje obľúbené ryby alebo kvalitný tvrdý syr, či raz za čas niečo „nezdravé“, ale uvedomujem si túto vetu, ktorú som si nedávno prečítala a ktorá sa mi vryla do mysle:
Jedlom často krát páchame sebavraždu.
A to ja nemám v úmysle…. Chcem žiť a užiť si svoj život v plnom zdraví. Chcem vidieť a zažiť svoje deti na maturite, zažiť svoje vnúčatá, chcem veľa cestovať…. A na to potrebujem mať v poriadku myseľ, i svoje telo.
Uvedomila som si, že hlad po nezdravom jedle je vyvolávaný nielen stresom a emočnými výkyvmi uponáhľanej doby, v ktorej žijeme, ale aj nedostatočnou výživou. Nedostatočným prísunom tých správnych látok do nášho tela.
PS1: Prekvapenie na záver: Onedlho vyjde jedno mnou pripravované prekvapenie. A pretože je to prekvapenie, tak vám ho zatiaľ neprezradím 🙂 Poviem vám len, že aj šikovní profíci zo Zeleného Slnka budú jeho súčasťou. Máte sa na čo tešiť!
PS2: Práve som prijala od Zeleného Slnka 30 dňovú výzvu s názvom „30 dní RAUky na RAWke“. (Moje priezvisko je Rau 😉. Priebežne budem dávať na Facebook moje postrehy a pocity, ako celá výzva prebieha. A po mesiaci zverejním výsledky: ako sa mi zmenila váha, zdravie,…
Kto sa ku mne pridáte? Kto do toho ide spolu so mnou?
Ak sa ku mne pridávaš, napíš do komentára tu alebo na FB: Aj ja idem do toho!
Do zdRAWého varenia, nevarenia, priatelia! Vaša Daniela RAU (a teraz aj RAW)
Ďalšie články:
amalka
19 mája, 2015 @ 21:23
Daniela-držím palce a teším sa na info..:-)
Daniela Rau
20 mája, 2015 @ 8:05
Ďakujem 🙂 Priebežné informácie dávam na Facebook.
Raw strava 1. týždeň - www. Daniela Rau .sk
24 mája, 2015 @ 8:23
[…] (Poznámka: kto by ste chcel vidieť viac jedál, tak ich dávam každý deň na môj Facebook). 3 recepty môžete nájsť v mojom predchádzajúcom článku o RAW strave tu. […]