Nie je múka ako múka- 1. Špaldová múka + 3 RECEPTY
Aj Vy rozmýšľate, či radšej kupovať špaldový chlieb než biely chlieb? Ževraj je zdravší, ale aj drahší? Počuli ste, že je vhodnejší pri chudnutí, ale neviete prečo? Aký je rozdiel medzi špaldovou múkou a bielou múkou? Čo to tá špalda vlastne je, z kadiaľ pochádza a prečo je taká dobrá?
Špaldová múka a 9 dôvodov, prečo ju jesť:
1. Z čoho je špaldová múka?
Špaldová múka sa melie zo špaldovej pšenice a ľudovo sa nazýva špalda. Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice. Už v dávnych časoch patrila medzi základne potraviny starovekých Grékov, Egypťanov či Keltov. Jej pestovanie sa datuje zhruba do šiesteho tisícročia pred n.l. V súčasnej dobe špalda ponúka alternatívu pšenici, ovsu a žitu.
Špaldová múka je doslova klenotom medzi múkami. Dokonca aj MUDr. Igor Bukovský PhD., že celozrnná špaldová múka je na prvom mieste medzi zdravými surovinami.
2. Aké druhy poznáme?
- Celozrnná špaldová múka hladká
- Celozrnná špaldová múka hrubá
- Špaldová múka hladká
- Celozrnná špaldová krupica
3. Aké prospešné látky obsahuje špaldová múka?
- Vysoký obsah bielkovín (17%) , ktoré majú významnú nutričnú hodnotu
- Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín
- Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)
4. Ako špalda prospieva ľudskému telu?
- Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami
- Pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne
- Na zasýtenie vám stačí menšie množstvo jedla pripraveného zo špaldy, pretože vás zasýti skôr. Je to zrejme spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.
- Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom
- Vďaka kombinácii živín ktoré obsahuje je obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou
- Pomáha pri vysokom cholesterole a vysokom krvnom tlaku
- Špalda upokojuje a posilňuje psychiku– bez škodlivých vedľajších účinkov
- Má protirakovinové účinky, nakoľko estrogény betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek.
5. Je celozrnná múka zdravšia než biela múka??
Celé zrnko- či už špaldové, pšeničné, prípadne ražné – je prirodzene zdraviu prospešné.
Biela múka vzniká rozomletím tzv. obrúseného zrna. Je to zrnko zbavené vrchnej obalovej časti, tzv. otrúb a klíčka. Biela múka je preto značne ochudobnená o významnú časť vitamínov, minerálnych látok, neobsahuje vlákninu, a preto má tendenciu lepiť sa na steny čriev a môže spôsobovať zápchu.
Celozrnná múka naopak obsahuje všetky tri zložky zrna. Otruby obsahujú predovšetkým minerálne látky ako napr. magnézium, zinok, železo a vlákninu. Vláknina pomáha metabolizovať cukry, cholesterol a napomáha s vyprázdňovaním čreva. Vďaka tomu, že otruby telo dlhšie trávi, pokrmy z celozrnnej múky zasýtia na dlhšiu dobu. Preto, keď pečieme z celozrnnej múky stačí nám zjesť pár kúskov, ale pri pečení z bielej múky sa človek cíti zväčša nedojedený. Klíčok obsahuje život a predovšetkým vitamíny skupiny B, ďalej A,C, D a E vitamín a tráviace enzýmy.
6. Aký je rozdiel medzi špaldovou celozrnnou múkou a špaldovou hladkou?
Celozrnná múka ako už z názvu vyplýva sa získava mletím celého zrnka. Celozrnná múka je všeobecne definovaná ako tzv. stredný typ múky – polohrubá. Avšak aj celozrnnú múku je možné namlieť na tzv. hladkú, polohrubú a hrubú. Samozrejme existuje aj špaldová biela hladká múka.
Celozrnná múka je chuťovo výraznejšia. Preto pre tých, ktorí sa len chystajú zaradiť ju do svojho jedálnička sa odporúča zmiešať celozrnnú múku s hladkou múkou v pomere min. 30% celozrnnej múky. Takto sa dá postupne celkom prejsť na celozrnnú múku.
Špaldová múka oproti pšeničnej múke je o niečo hustejšia. Chlieb zo špaldovej múky je nižší a hustejší. Pšeničný chlieb, resp. koláče nakysnú viac.
7. Obsahuje špaldová múka lepok?
Špaldová múka nie je bezlepková. Obsahuje VIAC lepku než pšeničná múka.
8. Ako znížiť lepok v špaldovej múke?
Kváskovaním. Čo je to kváskovanie? Je to proces, ktorý prebieha v múke prostredníctvom kvasenia múky pomocou kvásku (pozor- nie s droždím, ale s kváskom). Ako sa práva kvások v ceste a čo prebieha následne v našom tele si prečítajte v tejto sérii článkov o kvásku a kváskovom pečení a varení >>
Alebo na blogu www.kvaskovanie.sk
9. Ako chutí špaldová múka?
Pôžitok z jedla zvýrazňuje jemne oriešková chuť špaldy. Je výborná na pečenie chleba, koláčov, zákuskov, a rôznych iných dobrôt.
10. Kde použiť špaldovú múku?
Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko to, čo ste robili zo pšeničnej. Je výborná na pečenie chleba, koláčov, zákuskov, palaciniek a rôznych ďalších dobrôt. Celozrnná špaldová múka je však chuťovo výraznejšia ako biele múky, preto je spočiatku vhodné postupne pridávať k bielej múke, kým pri použití prejdete iba na čisto celozrnnú špaldovú múku. Farba pečiva je prirodzene tmavšia, cesto je tuhšie. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky.
Špaldová múka cena:
3 recepty zo špaldovej múky:
1. Zdravé linecké koláčiky zo špaldovej múky
Suroviny: 400g hladká špaldová múka, 250 g masla, 200 g trstinového cukru, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z 1 pomaranča alebo citróna (najlepšie v bio kvalite)+ domáci lekvár na zlepovanie (najlepšie sú aromatickejšie, chuťovo výraznejšie džemy)
Postup prípravy:
Všetko spolu zmiešame na hladké cesto, misku prikryjeme fóliou a necháme najlepšie cez noc postáť v chladničke. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm. Vykrojíme a poukladáme na papier na pečenie. Pečieme pri 170 C cca 6-8 minút. Po zlepení domácim džemom trošku posypeme pomletým trstinovým cukrom.
Tip: Pokiaľ necháme linecké koláčiky pár hodín po zlepení lekvárom odstáť, pekne zmäknú. Za čerstva sú jemne chrumkavé.
2. Slané špaldové slzičky
3. Čerešňová bublanina zo špaldovej múky
Poznáte aj Vy nejaký dobrý recept zo špaldovej múky? Pochváľte sa s ním v komentároch.
amalka
20 apríla, 2015 @ 21:39
využívam-nepravidelne-pri pečení pečiva..írskeho chlebíka..chutí nám..
Jana Rusnáková
21 apríla, 2015 @ 6:32
špaldovú múku som úplne vymenila za bielu, piekla som z nej i vianočné medovníky, cookiesky, bábovku, je výborná…
Daniela Rau
21 apríla, 2015 @ 8:27
Ak máte nejaký recept so špaldovou múkou,na ktorý nedáte „dopustiť“, tak kľudne napíšte sem do komentárov. Radi vyskúšame niečo nové 🙂
mária
30 apríla, 2017 @ 15:32
chcem sa opýtať, na pečenie chleba z kvásku mám použiť akú múku, celozrnú hladkú alebo strednú? dakujem
Daniela Rau
25 júla, 2017 @ 21:00
Záleží od toho Mária, čo idete piecť, aký výsledok chcete dosiahnuť. Podľa toho sa volí aj múka.
Biela múka: Sebevražda v priamom prenose - www. Daniela Rau .sk
15 novembra, 2015 @ 22:13
[…] diel série “Nie je múka ako múka”: Špaldová múka nájdete aj s receptami tu. […]
Lenka Mančíková
1 decembra, 2015 @ 10:39
Ja robievam špaldové celozrnné perníčky, sú mäkké a super, nikto nespozná, že nie sú z bielej múky.
Daniela Rau
1 decembra, 2015 @ 10:51
Presne tak Lenka, ako hovoríš „nikto nespozná rozdiel“. S tým maximálne súhlasím. Ani moje násťročné deti nezistili, keď som vo všetkých receptoch postupne menila múky a sladidlá za zdravšie varianty 🙂
Je úplne jednoduché vymeniť klasickú múku za iné zdravšie varianty. Gazdinky- nebojte sa toho. Vyskúšajte zdravé verzie klasických receptov. Na budúci týždeň dávam do článku recept na Zdravé medovníčky, ktoré robievam. Tak porovnáme recepty Lenka 🙂 Rada vyskúšam aj ten tvoj .
marie
1 decembra, 2015 @ 15:44
poprosim recept,nech nemusim dlhociznw googlit 😉 dakujeeem
Daniela Rau
1 decembra, 2015 @ 16:18
AK myslíš Marie recept na Zdravé Medovníky, tak bude na budúci pondelok v mojom novom článku na tomto blogu. Všetci čitatelia, ktorí odoberajú moje Pozitívne pondelky s Danielou, dostanú link na recept do emailu. Prajem krásny deň.
izabela fischerova
6 januára, 2017 @ 0:16
netreba zvlast recepty.jednducho to co ste doteraz piekli len vymente zo spaldovou mukou.je super
Daniela Rau
13 januára, 2017 @ 10:22
Áno, i keď recepty treba trošku pozmeniť, nakoľko špaldová múka sa správa trochu inak ako pšeničná. Má iné vlastnosti.
Miriam
24 novembra, 2016 @ 23:22
Tak ja sa chystam urobit svoj prvy kolacik so spaldovou celozrnnou hladkou mukou.Mam len spaldovu celozrnnu nikde nie je ze je biela.
Bude to cviklovy Emmin kolacik
Daniela Rau
26 novembra, 2016 @ 10:27
Držím palce, nech sa koláčik podarí. Daj vedieť Mirka.
Mária Kovácsová
14 februára, 2017 @ 12:41
Keď som sa prihlásila na odoberanie vašich článkov nemyslela som, že to bude také zaujímavé.
Ku špaldovej múke len toľko, že ju používam ozaj všade, ale pr iznám sa, že zo strachu že by sa mi mohlo nevydariť, pridávam aj trochu bielej.
Mária
Ena
2 decembra, 2017 @ 17:11
Ja už Aspoň 9 rokov všetko pečiem len zo špaldovej múky, ktorú si cez dva roky pripravujem sama mletím špaldového zrna na mlynci Fidibus classic. V akomkoľvek koláči vymením pšeničnú múku za špaldovú a koláč nemá chybu. Doteraz nikto neprišiel na to, že je v koláči iná múka. Aj pri varení používam pšeničnú múku len ojedinele, pridávam jednu tretinu do bryndzových halušiek. Palacinky robím z pohánkovej múky, sú vynikajúce , jemné. Na palacinky samotná špaldová nie je veľmi vhodná.
Daniela Rau
3 januára, 2018 @ 22:54
Ďakujeme za vaše skúsenosti Ena.
Prečo stresom kilá pribúdajú? - www.Daniela Rau.sk
9 januára, 2018 @ 12:39
[…] verzie múk a iné zdravšie typy múk (napr. namiesto pšeničnej múky používajme špaldovú celozrnnú). Alebo jedlá z múk spracovávajme kváskovaním (použitím tradičného kvásku), ktorý múku […]
Recept Kvásková bublanina = Bublanina z kvásku - www.Daniela Rau.sk
23 mája, 2018 @ 7:03
[…] Nie je múka ako múka- Špaldová múka […]
Helena Kasalova
19 septembra, 2018 @ 13:22
Mohla by som poprosit recept na spaldovy chlebik s kvaskom.Rada by som vyskusala.
Daniela Rau
28 septembra, 2018 @ 12:34
Tu u mojej kolegynky, s ktorou som napísala knihy Kváskovanie, nájdete recepty na špaldové chlebíky: https://chutodnaty.sk/bozsky-chlieb/ alebo https://chutodnaty.sk/spaldovo-razny-chlebik/ alebo https://chutodnaty.sk/spaldovy-chlieb-s-fialovymi-zemiakmi/
Marika
25 novembra, 2018 @ 0:07
….krásny večer,
dnes som varila halušky zo spaldovej muky, boli výborné.
Teším sa na múku Danka, už som si našla kde ju kúpim v Košiciach.