Špargľa a jej zdravotné benefity
Špargľa by v tomto období rozhodne nemala chýbať vo vašom jedálničku. Okrem toho, že je nízkokalorickou potravinou, má aj mnoho blahodarných účinkov na organizmus. A naviac, je nenahraditeľnou surovinou v prevencii pred rakovinou.
Vo svete je známe skoro 300 druhov, na trhu sa ponúkajú najmä tri základné podoby: biela špargľa (je pevnejšia a väčšia), zelená špargľa (má štíhle špicaté výhonky) a fialová špargľa (obdoba zeleného druhu s jemne nafialovelým zafarbením).
Táto klasická zelenina pochádza z Orientu, najstaršie doklady o pestovaní špargle formou nástenných malieb boli nájdené v egyptskej pyramíde u Sakkary a sú staré viac ako 4500 rokov. Latinský názov Asparagus Officinalis pochádza z gréckeho slova asparagos, ktoré bolo odvodené zo starej perzštiny. V súčasnosti sa pestuje už aj v Čechách a na Slovensku.
Špargľa a jej zdravotné benefity
Špargľa je bez tuku a obsahuje len málo kalórií. Preto je vhodná pri rôznych diétach. Je dobrým zdrojom vlákniny. Je bohatá na vitamíny: beta-karotén, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovú, asparágovú, esenciálne oleje, riboflavín. Táto kombinácia pôsobí doslova ako elixír mladosti. Zo stopových prvkov obsahuje vápnik, fosfor, horčík, draslík, zinok, železo, jód. Má nízky obsah cukrov a nízku energetickú hodnotu: len 25 kcal / 85 Kj na 100g.
Liečebné účinky:
- Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak, zlepšuje látkovú výmenu.
- Pomáha udržať zdravé cievy a silné srdce, zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, stimuluje krvotvorbu.
- Upravuje hladinu cukru v krvi (cukrovku i hypoglykémii).
- Má veľmi priaznivý vplyv na funkciu obličiek, močového mechúra a močových ciest. Umožňuje obnovu a omladenie obličkových buniek. Rozpúšťa močové kamene a bráni ich tvorbe. Lieči následky zápalov močových ciest.
- Veľmi priaznivo pôsobí na problémy s prostatou.
- Už v antike sa používal ako obľúbené afrodiziakum, zlepšuje plodnosť mužov i žien.
Harmonizuje ženské hormóny, zmierňuje predmenštruačný syndróm a menštruačné bolesti. - Pravidelná konzumácia špargle taktiež pomáha ženám predchádzať rizikám v tehotenstve. Keďže je bohatá na kyselinu listovú, železo a vápnik, pre budúce mamičky je ideálnou zeleninou, ktorá by určite nemala chýbať na ich jedálnom lístku. Vysoký obsah kyseliny listovej je dôležitý aj pre zdravé hormonálne procesy v tele.
- Bráni zadržiavaniu vody v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl.
- Upravuje trávenie a vylučovanie (hnačku i zápchu). Veľký obsah vlákniny podporuje činnosť čriev, prospieva zažívanie a pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva.
- Zvyšuje psychickú kondíciu, zlepšuje pamäť, podporuje zdravý spánok a schopnosť koncentrácie
Medicínske zdroje však uvádzajú aj jednu negatívnu stránku. Ak viete, že máte zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, treba sa špargli vyhnúť. Vysoký obsah purínov totiž môže vyvolať záchvat dny.
Akú spoznať čerstvú špargľu
Sezóna špargle u nás trvá cca od polovice apríla do konca júna. Vtedy najčastejšie dostanete kúpiť čerstvú špargľu.
Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia (a samozrejme chutnejšia, sladšia). Špargľa je čerstvá vtedy, keď stisnete medzi prstami jej spodný koniec a ona vám praskne a vytečie z nej biela šťava. Čerstvá špargľa vonia mierne sladko, hlavičky špargle sú pevné, zatvorené a majú lesklý povrch.
Čerstvá biela špargľa sa nedá zohnúť, ale praskne. Pokiaľ je gumovitá, tak je už stará. U zelenej čerstvej špargle mierne ohnutie je v poriadku.
Ak špargľu kúpite a nejdete ju hneď variť, zamotajte ju do vlhkej utierky a dajte ju do chladničky. V chladničke vydrží asi tak týždeň a mimo nej 3 dni. Skladovaním však stráca svoju jemnú chuť aj vitamíny. Špargľu možno tiež zamraziť a konzervovať (v slanom alebo sladkokyslom náleve).
Ako očistiť špargľu
Špargľu možno v kuchyni využiť celú. Keďže biela špargľa je drevnatejšia, vždy ju treba ošúpať. Zelenú špargľu stačí umyť a očistiť, dokonca sa mladá zelená špargľa dá chrumkať aj surová, alebo ju stačí jemne ugrilovať.
Ak nemáte špeciálnu škrabku na špargľu, očistite ju obyčajnou škrabkou na zemiaky. Čistí sa po celej dĺžke zhora nadol, okrem hlavičky. Ak sa vám zdá ešte stále „drevnatá“, ošúpte ju ešte viac, pretože inak bude horká. Keď je dobre očistená, opláchnite ju a zospodu (z tej hrubšej strany) odrežte asi 1 cm. Tvrdé konce a niekedy aj šupky môžete použiť napríklad na polievku.
Ako variť špargľu
Do hrnca dáme variť vodu. Existujú aj špeciálne špargľové hrnce, v ktorých sa špargľa varí zvislo (dole hlavičkami)-aby sa pri varení chránili, nakoľko sú to najdelikátnejšie časti špargle. Dá sa však uvariť aj v klasickom hrnci, na ležato. Do vody pridáme trošku soli a trošku cukru.
Špargľu varíme cca 8-10 minút. Potom môžeme ešte chvíľu v danej vode postáť. Doba varenia a aj státia však záleží od hrúbky špargle. Jej uvarenie otestujete tak, že do nej pichnete špic nožíka.
Recepty zo špargle
Receptov zo špargle je veľmi veľa. Niektoré sú jednoduché a rýchle (a pritom vynikajúce), no dá sa použiť aj na kreatívnu prípravu jedla. Špargľa sa často podáva ako príloha k mäsu, môžete ju taktiež zapiecť či vypražiť, pridať do cestovín, šalátu, smoothie nápoja alebo z nej uvariť krémovú polievku. Hranice fantázie pri varení neexistujú. Záleží len na vás, ako vám bude chutiť najviac. Všeobecne ale platí, že najdelikátnejšou časťou špargle je hlavička. Veľa nápaditých receptov môžete napríklad nájsť na tejto stránke českého pestovateľa špargle.
Špargľa je výborná jarná zelenina a verím, že si od teraz nájde cestu do vašej kuchyne.