Vanilkový cukor alebo vanilínový? Vyrobte si doma pravý vanilkový cukor
Viete o tom, že vanilkový cukor, ktorý kupujete v obchode, nie je vždy z pravej vanilky? Viete o tom, že je rozdiel medzi VANILKOVÝM cukrom a VANILÍNOVÝM cukrom? A viete o tom, že pravý vanilkový lusk rastie na rôznych druhov orchideí rodu vanilovník?
Dávajte pozor pri nakupovaní:
Výrobok s pravou vanilkou nesie označenie „vanilkový“, „vanilínový“ cukor je vyrobený len z „umeliny“.
Vanilínový cukor má na obale zloženie: cukor, aróma a rastlinná celulóza.
Vanilkový cukor má na obale zloženie: cukor, prírodná vanilková aróma ( s extraktom z vanilky).
V obchodoch sa žiaľ predáva hlavne vanilínový cukor, čo je cukor aromatizovaný látkou ethylvanilín. Prečo? Pretože umelo vyrábaný vanilín je cca päťstokrát lacnejší ako prírodný.
Ako okrem názvu sa dá zistiť, či som kúpila vanilínový alebo vanilkový cukor? Na prvý pohľad vanilkový a vanilínový cukor rozlíšite tak, že pravý vanilkový cukor obsahuje miniatúrne čierne bodky z rozomletej vanilky (rozomletého vanilkového struku).
Viete, kde rastú vanilkové struky?
Budete sa čudovať: na rôznych druhoch orchideí rodu vanilovník (Vanilla). Hlavne:
- V. planifolia – vanilovník plocholistý
- V. pompona – vanilovník veľkokvetý
- V. tahitiensis – vanilovník tahitský
Vyrobte si doma pravý vanilkový cukor
Ak si chcete byť stopercentne istí kvalitou, vyrobte si vlastný vanilkový cukor. Pravý, voňavý a budete sa čudovať: aj oveľa lacnejší!
Postup je veľmi jednoduchý:
1. Vanilkový struk (tobolku) špičkou nožíka pozdĺžne rozrežte na dve polovice.
2. Vo vnútri struku sa nachádzajú semienka, ktorým sa hovorí aj kaviár. Sú čierne, maličké a olejnaté.
3. Špičkou nožíka semienka zo struku zotrite (vyškrabkajte).
Takto vyzerá množstvo semienok z polovice struku:
4. Do misky nasypte 200-500 g JEMNÉHO kryštálového cukru (práškový nedoporučujem).
Hmotnosť si zvoľte podľa toho, akú silnú arómu pravého vanilkového cukru chcete. Ja som použila 500 g trstinového cukru a 1 vanilkový struk. Do cukru pridajte vyškrabkané semienka z 1 vanilkového struku a VEĽMI dobre zamiešajte (aby sa olejnaté čierne semienka dobre rozmiešali). Zvyšok struku nakrájajte na cca 2-4 cm kúsky a takisto pridajte do cukru.
5. Takto to vyzerá na konci – pravý domáci vanilkový cukor:
6. Vanilkový cukor nasypte do uzatvárateľného pohára(môže byť aj zaváraninový), uzavrite a nechajte stáť cca 10-14 dní. Počas nich pohárom každý deň potraste.
7. Po 14 dňoch môžeme nakrájaný vanilkový struk vybrať a použiť opakovane pri výrobe ďalšieho pravého vanilkového cukru.
Pravý vanilkový cukor môžete vyrobiť aj tak, že do cukru vložíte celý struk alebo struk nakrájaný na menšie kúsky a necháme postáť v uzatvorenej nádobe 10-14 dní. Struk môžete takisto opakovane použiť.
Veríte, že takýto pravý vanilkový cukor vás vyjde aj lacnejšie?
Počítajte so mnou:
Vanilkový cukor (váha 8 g) som kúpila v obchode v zľave za cenu 0,25 €
Trstinový cukor 1 kg som som kúpila v obchode v zľave za cenu 1,59 €
Vanilkový lusk som kúpila v obchode v zľave za cenu 1,99 €
Porovnajme:
1/ na výrobu 1 kg pravého vanilkového cukru som potrebovala 1 kg cukru a 2 lusky (1 lusk na cca 500g cukru)= 1,59+1,99+1,99= 5,57 €
2/ za 1 kg kúpeného vanilkového alebo vanilínového cukru (1 sáčok = 8g) = 31,25 € !!
Dosť veľký rozdiel, no nie?
spion Mrkvicka
4 októbra, 2014 @ 14:33
Dobry den,
rad jsem si precetl povidani o vanilce jako takove.Mam ovsem velke ALE.Vase informace o vyrobe vanilkoveho cukru je silena,uz podle toho jak kupujete ve sleve,tak vypada i Vas vanilkovy cukr.Az budete delat vanilkovy cukr v pomeru 1 vanilka na 100g cukru,tak potom ok,ale pokud budete postupovat takto a jeste to hlasat do sveta,tak to delejte,ale nezverejnujte to ,protoze to je katastrofa.Presne to tak vypada i v obchodech s sizenymi potravinami,ALE jmenovatel je preci STEJNY,ne?Takze takto vypada Vas produkt za ktery bych se stydel ho jeste zverejnit.Preji Vam hezky den.
Daniela Rau
4 októbra, 2014 @ 15:45
Dobrý deň, asi ste si zle prečítal návod na výrobu. Nakoľko 1 struk vanilky doporučujem dať do 200 až 500g cukru Podľa toho, kto má rád akú výraznú vôňu a chuť. A nie do kila, ako píšete. Vanilkový struk bol kúpený kvalitný a to, že bol práve v obchode v zľave, nakoľko bolo pred Veľkou nocou, tak na jeho kvalite nič nemení. A k vašej kritike mojej snahy, ukázať rozdiely vo vanilkových cukroch poviem len toľko, že ma zamrzelo, že niekto moju snahu vie takto „pošpiniť“. Ono je ľahšie kydať kritiku na ostatných, ako napísať alebo urobiť niečo konkrétne a prínosné. Ale rešpektujem Váš názor, máte na neho právo. Takisto ako aj ja na ten svoj.
Zuzana
29 januára, 2015 @ 16:21
Dakujem 🙂 uzitocne velmi 🙂
Daniela Rau
30 januára, 2015 @ 9:14
Rado sa stalo 🙂
Marta Komárová
26 októbra, 2018 @ 22:27
Pani Danka,velmi pekne dakujem za príspevok domáci vanilkový cukor.Robila som ho doma,ale dávala som struk do práškového cukru,a bol ako kameň.Som rada žr som našla vaš článok a hned zajtra urobím podla vas
Marja
7 februára, 2015 @ 13:52
Už som toľko počúvala o tom,že pravý vanilínový cukor sa nedá ani porovnať s vanilkovým cukrom z obchodu, že to ihneď idem vyskúšať. Ďakujem.
M.
Daniela Rau
7 februára, 2015 @ 14:16
Dajte potom vedieť, ako sa vydaril…. a či cítite rozdiel.
Viktoria
27 marca, 2015 @ 14:03
Dobry den, ja pouzivam recept z jedneho obchodu, kde si objednavam kazdy rok vanilku. Inak 1 velky lusk cerstvej vanilky, aku som nikdy v supermarkete nevidela, ma pride na menej nez 1EUR.
Georg
31 decembra, 2016 @ 17:57
Funguje to !!!