Vanilkový cukor alebo vanilínový? Vyrobte si doma pravý vanilkový cukor

madagascar-Vanilkovy strukViete o tom, že vanilkový cukor, ktorý kupujete v obchode, nie je vždy z pravej vanilky? Viete o tom, že je rozdiel medzi VANILKOVÝM cukrom a VANILÍNOVÝM cukrom?  A viete o tom, že pravý vanilkový lusk rastie na rôznych druhov orchideí rodu vanilovník? 

Dávajte pozor pri nakupovaní:

Výrobok s pravou vanilkou nesie označenie „vanilkový“, „vanilínový“ cukor je vyrobený len z „umeliny“. 

vanilinovy cukorVanilínový cukor má na obale zloženie: cukor, aróma a rastlinná celulóza.

 

 

vanilkovy-cukor-prirodna-vanilkaVanilkový cukor má na obale zloženie: cukor, prírodná vanilková aróma ( s extraktom z vanilky).

V obchodoch sa žiaľ predáva hlavne vanilínový cukor, čo je cukor aromatizovaný látkou ethylvanilín.  Prečo? Pretože umelo vyrábaný vanilín je cca päťstokrát lacnejší ako prírodný.

Ako okrem názvu sa dá zistiť, či som kúpila vanilínový alebo vanilkový cukor? Na prvý pohľad vanilkový a vanilínový cukor rozlíšite tak, že pravý vanilkový cukor obsahuje miniatúrne čierne bodky z rozomletej vanilky (rozomletého vanilkového struku).

VanillaPlanifoliaViete, kde rastú vanilkové struky?

Budete sa čudovať: na rôznych druhoch orchideí rodu vanilovník (Vanilla). Hlavne: 

  • V. planifolia – vanilovník plocholistý
  • V. pompona – vanilovník veľkokvetý
  • V. tahitiensis – vanilovník tahitský

Vyrobte si doma pravý vanilkový cukor

Ak si chcete byť stopercentne istí kvalitou, vyrobte si vlastný vanilkový cukor. Pravý, voňavý a budete sa čudovať:  aj oveľa lacnejší!

Postup je veľmi jednoduchý:

vanilkovy-struk-rozpoleny1. Vanilkový struk (tobolku) špičkou nožíka pozdĺžne rozrežte na dve polovice.

2. Vo vnútri struku sa nachádzajú semienka, ktorým sa hovorí aj kaviár. Sú čierne, maličké a olejnaté.

vanilkovy-struk-vyroba

 

3.  Špičkou nožíka semienka zo struku zotrite (vyškrabkajte).

Takto vyzerá množstvo semienok z polovice struku:

 

4. Do misky nasypte 200-500 g  JEMNÉHO kryštálového cukru (práškový nedoporučujem). 

pravy-vanilkovy-cukor

Hmotnosť si zvoľte podľa toho, akú silnú arómu pravého vanilkového cukru chcete. Ja som použila 500 g trstinového cukru a 1 vanilkový struk. Do cukru pridajte vyškrabkané semienka z 1 vanilkového struku a VEĽMI dobre zamiešajte (aby sa olejnaté čierne semienka dobre rozmiešali). Zvyšok struku nakrájajte  na cca 2-4 cm kúsky a takisto pridajte do cukru.

ako-urobit-domaci-vanilkovy-cukor

 

5. Takto to vyzerá na konci –  pravý domáci vanilkový cukor:

 

domaci-vanilkovy-cukor

6. Vanilkový cukor nasypte do uzatvárateľného pohára(môže byť aj zaváraninový), uzavrite a nechajte stáť cca 10-14 dní. Počas nich pohárom každý deň potraste.

7. Po 14 dňoch môžeme nakrájaný vanilkový struk vybrať a použiť opakovane pri výrobe ďalšieho pravého vanilkového cukru.

 

Pravý vanilkový cukor môžete vyrobiť aj tak, že do cukru vložíte celý struk alebo struk nakrájaný na menšie kúsky a necháme postáť v uzatvorenej nádobe 10-14 dní. Struk môžete takisto opakovane použiť. 

Veríte, že takýto pravý vanilkový cukor vás vyjde aj lacnejšie?

Počítajte so mnou:

Vanilkový cukor (váha 8 g) som kúpila v obchode v zľave za cenu  0,25 €

Trstinový cukor 1 kg som som kúpila v obchode v zľave za cenu 1,59 €

Vanilkový lusk som kúpila v obchode v zľave za cenu 1,99 €

Porovnajme:

blok vanilka1/ na výrobu 1 kg pravého vanilkového cukru som potrebovala 1 kg cukru a 2 lusky (1 lusk na cca 500g cukru)= 1,59+1,99+1,99= 5,57 €

2/ za 1 kg kúpeného vanilkového alebo vanilínového cukru (1 sáčok = 8g) = 31,25 € !!

Dosť veľký rozdiel, no nie?